Galeria zdjęć galeria wnętrza

"z małej chmury duży deszcz"


 

Pierwsza myśl inwestorów o odświeżeniu leciwej sypialni przerodziła się w kapitalny remont niemal całego mieszkania. Do zaprojektowania przypadły nam salon z aneksem kuchennym, sypialnia i łazienka, której ze względu na wielkość nie byliśmy w stanie sfotografować.


Kolejny raz zmuszeni byliśmy stanąć na wysokości zadania, udowadniając że każda przestrzeń, daje możliwości aranżacji w taki sposób by była ona funkcjonalna i wygodna.

W pierwszej kolejności zajęliśmy się sypialnią. Choć jej układ pozostał niezmieniony, to z pierwotnego pomieszczenia pozostały tylko ściany. Poza nowym łóżkiem, i odświeżoną szafą garderobianą zaplanowaliśmy, zgodnie z intencją inwestorów, kącik do pracy bogaty w szuflady i szafki. Wszystko to w ciepłej, spokojnej aczkolwiek zdecydowanej kolorystyce, zwłaszcza lustrzane powierzchnie ciemnej zabudowy, które całości dodają szyku i elegancji.


Rewolucyjne zmiany nie ominęły kuchni i salonu, pomieszczeń, które przez lata przysparzały inwestorom wielu problemów. To tu spędzają najwięcej wolnego czasu, postaraliśmy się więc jak najwygodniej zaplanować wszystkie szczegóły.


Kuchnia nabrała blasku. Spójna i zwarta zabudowa sprawiła, że nie brakuje już miejsca do pracy czy przechowywania. Przestrzeni nie zagracają wolno stojące sprzęty, takie jak kuchenka mikrofalowa, która trafiła do szafek wiszących. Dzięki zmianie układu i wyciągnięciu zabudowy kuchennej na salon, wygospodarowaliśmy miejsce na zmywarkę i stolik, który w razie potrzeby można rozłożyć do prawie trzech metrów. Jasną kuchnię przełamaliśmy czarnym blatem i lacobel'em z domieszką brokatu.


Salon wyposażyliśmy w wygodny narożnik z funkcją spania, stolik kawowy – a w zasadzie dwa. Barek umiejscowiliśmy nad sofą w formie zgrabnych szafek, wzbogaconych o oświetlenie ledowe, ich kolorystyka współgra z klimatem kuchni, łącząc jednocześnie oba pomieszczenia. Zamiast gabloty, jaką z pewnością okazałaby się szafka rtv zdecydowaliśmy się na grubą fornirowaną półkę, której zwieńczeniem są specjalnie przez nas zaprojektowane grafiki w formie paneli.


Uwadze nie może umknąć dominujący w salonie kolor - żywy i odważny, nie przypadł do gustu inwestorom w fazie projektowania, jednak odrobina ryzyka i zaufanie do projektanta zaowocowało spektakularnym efektem.

 

Wszystkie prawa zastrzeżone Vintage Studio Design - 2012 - v-sd.pl
Tel.: 0 664 495 120    |    e-mail: kontakt@v-sd.pl
realizacja : graffik.com.pl   v-sd.pl